Information från vår lokala polis (för kontaktuppgifter se längst ner på sidan)


13:e sep

Under augusti månad så har två bostadsinbrott anmälts vilket innebär att det under årets åtta första månader varit totalt 25 fullbordade eller försök till bostadsinbrott i Båstads kommun. Där har alltså anmälts två brott under augusti. Jämfört med 59 brott under 2018 så är det en avsevärd minskning. De fördelar sig så här mellan olika delar av kommunen:

 • Båstad 14
 • Förslöv 5
 • Torekov 2
 • V Karup 3
 • Vejbystrand 1

Då den mörka årstiden närmar sig är det bra att se över belysningen utomhus. Där finns bra utebelysningar med rörelsevakter som tänder upp om någon rör sig inom det aktuella området.

Hälsningar

Axel Johansson


9:e aug

Då har vi nått fram till augusti och kan summera årets 7 första månader och som ni ser nedan så har antalet bostadsinbrott, inklusive försök till inbrott, i kommunen minskat kraftigt från 56 under 2018 till 23 under 2019. Även det totala antalet anmälda brott har minskat under 2019.

  2017 2017 2017   2018 2018 2018   2019 prel. 2019 prel. 2019 prel.  
  Kvartal 1 Kvartal 2 Jul   Kvartal 1 Kvartal 2 Jul   Kvartal 1 Kvartal 2 Jul  
  Antal Antal Antal   Antal Antal Antal   Antal Antal Antal  
Båstad kommun       Summa       Summa       Summa
Totalt antal brott 344 466 233 1043 318 376 282 976 348 356 189 893
Därav inbrott i bostad (lägenhet och villa) 34 24 3 61 29 11 16 56 10 10 3 23

 

Brotten fördelar sig mellan de olika orterna så här

 • Båstad 12
 • Förslöv 5
 • Torekov 2
 • V Karup 3
 • Vejbystrand 1

Där är ovanligt många inbrott i Förslöv men 4 av dem har inträffat med mycket kort tidsintervall och det är högst sannolikt att de begåtts mer eller mindre vid samma tillfälle av de yrkestjuvar som far runt i landet. Där har under augusti varit ett inbrott i Båstad där en ensam maskerad man under sen kväll/natt syns på en övervakningskamera. Där finns flera iakttagelser under de senaste två veckorna, även om det inte skett något inbrott, där en mörkklädd man synts gå in i trädgårdar eller rört sig på baksidan av fastigheter. Det har skett i Båstad, Förslöv och Grevie. Det kan vara en bra ide att sätt upp bättre belysning kombinerat med rörelsedetektorer så att ingen kan röra sig i trädgården utan att det upptäcks. Där har även varit personer som rört sig i Hemmeslöv. Det har rört sig om två yngre män och i samband med detta så har även figurerat ett fordon, en blå VW skåpbil, med Litauiska regskyltar. Det behöver inte betyda att det är tjuvar men om de har något skumt för sig så försvinner de ofta när de upptäcker att de är iakttagna.

Denna tid på året så brukar många larmförsäljare knacka dörr och då gärna kvällstid. Mitt råd till er som funderar över att skaffa larm, uppgradera eller byta ut befintligt larm, är att inte släppa in dem eller att använda dem. Ta kontakt med ett etablerat seriöst bolag så löper ni ingen risk att bli lurad på dålig utrustning eller dåliga avtal. Där finns mängder med information på internet.

Från polisen kommer vi att fortsätta med fordonskontroller och att arbeta mot personer som vi förknippar med diverse brottslighet.

Hälsningar

Axel Johansson


24:e juni

Under gårdagskvällen drabbades vi tyvärr av ett inbrott. Denna gång bröt man upp luckan till kiosken vid bassängen och tog med sig kassaapparaten innehållandes kontanter samt lite läsk, kaffe, godis och dylikt. Tidpunkten för detta var vid 20.00-snåret, vilket kan tyckas vara lite udda då det var en söndag, ljust ute och en hel del folk i rörelse varpå en del intressanta observationer har gjorts i samband med händelsen.

Enligt observationer på plats kan en grön Volvo av äldre modell eventuellt vara av intresse i ärendet. Här är dock också ett litet varningens finger för att man nu inte ska misstänka alla eller låsa sig vid de som kör runt i en grön Volvo utan öppet sinne och sunt förnuft som gäller. Var uppmärksam och nyfiken på om något sticker ut.

Har ni sett eller hört något av intresse som kan sättas i samband med inbrottet så kontakta gärna 11414 och berätta detta. Hänvisa då till diarienumret i anmälan som är I-56-1561318356087 så kan det länkas ihop på rätt sätt.

Hoppas ni haft en trevlig midsommar och önskar er en god fortsättning.

Med vänlig hälsning,

Philip Jansson


21:a juni

Här kommer lite uppdaterad information angående bostadsinbrotten i Båstads kommun:

Båstad kommun 2017 2018 2019
Totalt antal brott 651 547 574
Inbrott i bostad (lägenhet och villa) 56 37 18

 

Siffrorna kommer från Brå och gäller från 1 januari till den sista maj. Som ni ser så har antalet inbrott minskat konstant sedan 2017 vilket är glädjande. 13 är fullbordade inbrott och 5 av dem är försök till inbrott. De fördelar sig på följande områden;

 • Båstad 8
 • Förslöv 4
 • Torekov 2
 • V Karup 3
 • Vejbystrand(stora Hult) 1

Värt att notera är att inbrotten i Förslöv troligtvis har utförts av yrkeskriminella då inbrotten har begåtts med kort mellanrum. Det är därför alltid viktigt att notera vilka bilar som rör sig i bostadsområden även om utlandsregistrerade fordon, ofta skåpbilar, är vanliga i inbrottssammanhang. Där har även varit 4 inbrott i bilar så under perioden varav 3 under fredagen den 14 så kom ihåg att inte lämna stöldbegärliga saker i bilarna. Att tömma bilen själv gäller oss alla inte minst i semestertider.

Sommaren blir förhoppningsvis varm men det innebär att många sover med öppna fönster och ibland även altandörrar. För någon eller några hundralappar kan man köpa så kallade reselarm som påverkas om någon försöker öppna dörr eller fönster. Där finns fler alternativ för att trygga sin bostad och kunna sova lugnt men det är värt att tänka till och skydda sin bostad. Sist men inte minst! Sitter ni på altanen eller liknande så glöm inte att låsa ytterdörren och lämna inte bilnycklar och plånbok/handväska liggande omedelbart innanför ytterdörren.

Från polisen kommer vi fortsätta att arbeta för att vi alla skall få en lugn och trygg sommar men vi kan alla bidra till att försvåra för de kriminella som trots allt letar sig hit. Ert engagemang i grannsamverkan är en mycket viktig del i det brottsförebyggande arbetet.

Hälsningar

Axel Johansson


5:e april

Då är det dags att summera det första kvartalet 2019!

Där har i Båstads kommun under första kvartalet 2019 varit 7 inbrott i villor/lägenheter och 3 försök alltså totalt 10 bostadsinbrott. Första kvartalet 2018 var där 29 bostadsinbrott så det förebyggande arbetet som utförs av engagerade medborgare, polisen, kommunen med flera gör skillnad. Att inbrotten minskat kraftigt i centralorten är troligen också beroende på Bevakningsgruppens som gör ett bra jobb med sin bostadsbevakning.

Brotten fördelar sig enligt nedan:

 • Båstad 6
 • Torekov 2
 • Förslöv 1
 • V Karup 1

Även inbrotten i fritidshus har minskat från 18 anmälda inbrott 2018 under kvartal 1 till 9 under motsvarande tid 2019.

En viktig åtgärd ni alla kan göra är att skydda den mest stöldbegärliga egendomen exempelvis smycken, armbandsur, kontanter och liknande. Hitta ett bra ställe i bostaden att förvara det och då avser jag inte en plats i sovrum, badrum eller garderober i dessa utrymme. Använd er uppfinnarförmåga så hittar ni nog på bra ställe. Tjuvarna stannar oftast inte kvar någon längre stund och har inte tid att genomsöka huset.

Där finns ofta ett förhållandevis bra skydd på bostäderna men glöm inte bort garage och förråd. Där har varit en del inbrott i sådana nu under den senaste tiden. Gräsklippare och verktyg av olika slag är stöldbegärliga, värdefulla och lätta att stjäla och sälja vidare. Märk godset, gärna med MärkDNA, men man kan låna en ristpenna på polisstationen för att märka gods vars värde inte försämras av en tydlig märkning.

Hälsningar

Axel Johansson


1:a mars

Då är det den 1 mars och jag tänkte uppdatera er på hur de preliminära siffrorna ser ut för januari och februari angående bostadsinbrott. Statistiken från Brå släpps senare i mars så uppgifterna är preliminära men det bör inte innebära någon förändring.

Där har varit 5 inbrott i villor eller lägenhet och 1 försök i Båstads kommun som fördelar sig:

 • Båstad 3
 • Torekov 2
 • Förslöv 1

Det är, trots antalet, en klar förbättring mot föregående år då vi under motsvarande period 2018 hade 18 inbrott.

Ert engagemang i era bostadsområde gör skillnad. Jag hoppas att vi nu är nära att få upp skyltningen med att Båstad är en MärkDNA kommun över hela Bjäre så att vi kan avskräcka fler inbrottstjuvar från att besöka vår kommun.

Jag bifogar två informationsblad. Den ena rör sig om de telefonbedrägerier och den andra om att ungdomar utnyttjas som penningmålvakter. Sprid gärna dessa till era områden och även andra som ni känner för denna brottsförebyggande information kan undvika att människor luras på pengar och att framförallt yngre luras att hjälpa personer som sysslar med grov organiserad brottslighet.

Hälsningar

Axel Johansson

Bilagor:

Varning för falska telefonsamtal

Penningmålvakter


Axel Johansson

Kommunpolis Båstad Örkelljunga

PO NV/ Lpo Ängelholm

Telefon: 010-5618842

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Polismyndigheten 205 90 Malmö

Besök: Vångavägen 2 Båstad

Telefon till polisen: 114 14 Polisens logotyp